Dobrze zrobiony makijaż ma same zalety: dodaje urody i blasku naszej twarzy, odejmuje lat, sprawia, że czujemy się młodsze i piękniejsze. Równie ważny jest jednak demakijaż – wprawdzie używamy coraz lepszych kosmetyków, jednak nawet te z „najwyższej półki” nie powinny pozostawać na twarzy dłużej, niż jest to absolutnie konieczne.
Resztki kosmetyków mogą zatykać pory, podrażniać i przesuszać cerę, a cienie i tusz bywają przyczyną powstawania stanów zapalnych powiek. Pamiętajmy więc o cowieczornym zmyciu makijażu! A jak to zrobić? Oto kilka najważniejszych zasad dotyczących prawidłowego demakijażu:
1. Wybierz odpowiedni dla siebie preparat. Do wyboru mamy obecnie mleczka, emulsje, pianki, żele, a także nasączone tymi środkami specjalne chusteczki do demakijażu. Nowością na rynku są także płyny micelarne: swym wyglądem przypominają wodę, ale zawierają tzw. micele – mikroskopijne cząsteczki pochłaniające zanieczyszczenia z powierzchni skóry.
Wybierając preparat do demakijażu kierujmy się rodzajem naszej skóry: posiadaczki cery suchej lub normalnej mogą używać mleczka, śmietanki lub emulsji, natomiast panie o cerze tłustej lub mieszanej powinny raczej wybrać beztłuszczowy żel lub piankę. Płyny micelarne przeznaczone są dla każdej cery: nawet tej bardzo wrażliwej i skłonnej do alergii.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »