kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Woda z kwiatu pomarańczy - naturalny kosmetyk
2014/5/20 16:30:00

Coraz chętniej sięgamy po wody kwiatowe – kosmetyki do codziennej tonizacji. Ich zaletami są szerokie zastosowanie oraz pielęgnacyjne właściwości. Jednym z takich specyfików jest woda z kwiatu pomarańczy, która powstaje w czasie destylacji neroli. Jeśli zastosujemy ją jako kosmetyk do twarzy, pochłonie nadmiar sebum i rozświetli cerę.

Wody kwiatowe (zwane inaczej hydrolatami lub destylatami) otrzymuje się w procesie pozyskiwania olejków eterycznych. Mają one delikatny zapach i pH zbliżone do ludzkiej skóry, co czyni z nich naturalny i bezpieczny kosmetyk.

fot. kwiat pomarańczyWoda z kwiatu pomarańczy była ulubionym składnikiem perfum królowej Francji Marii Antoniny. - Powstaje podczas destylacji oleju neroli produkowanego ze świeżych kwiatów gorzkiej lub słodkiej pomarańczy. Jest to produkt uboczny, ponieważ proces destylacji przeprowadza się w celu otrzymania oleju eterycznego. W krajach Bliskiego Wschodu jest używana również w kuchni jako słodki dodatek do deserów, sałatek i drinków, podobnie jak woda różana - mówi Agnieszka Śliwka-Gumienna, Marketing&PR Manager Maroko Produkt.

Hydrolat sprawdzi się w pielęgnacji skóry tłustej, mieszanej i naczynkowej, gdyż wpływa na aktywność gruczołów łojowych i uszczelnia naczynia krwionośne. Zmniejsza widoczność porów i łagodzi podrażnienia. Nadaje skórze blask i zdrowy wygląd. Można go stosować również do pielęgnacji cery wrażliwej.

Woda z neroli może być stosowana jako tonik, dodatek do maseczek, kremów i żeli. Często jest sprzedawana w formie sprayu, dzięki temu można rozpylać ją bezpośrednio na skórę, stosując jako odświeżającą mgiełkę do twarzy i włosów w upalne dni.

Zwracajmy uwagę na naturalny skład. Najcenniejsze są hydrolaty nie zawierające konserwantów. Mają krótki okres przydatności do zużycia (maksymalnie do 6 miesięcy od daty zakupu) i należy je przechowywać w lodówce.


()


 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kosmetyki, pomarańcze, wody kwiatowe


 


 


 

Niezwykle aromatyczny, bogaty smakowo tort zadowoli zarówno miłośników klasycznych ciast jak i nie przepadających za słodkimi ciężkimi wypiekami.»