Piękne włosy, mocne paznokcie, zdrowa cera - jak to osiągnąć
2006/12/24 0:45:46
Szybki styl życia, zanieczyszczone środowisko, uwarunkowania genetyczne oraz wpływ innych czynników sprawia, że coraz trudniej jest dbać o urodę. Poniżej przedstawiamy katalog substancji, które pomogą zachować piękne, lśniące włosy, zdrową cerę i mocne paznokcie.
Witamina A: Jest niezbędna w procesie odnowy komórek nabłonka skóry, pomaga usuwać przebarwienia i plamki pojawiające się z wiekiem. Jako silny antyoksydant wzmacnia ochronę przed szkodliwym wpływem środowiska.
Witamina B5 (kwas pantotenowy): Stymuluje produkcję komórek, wpływa na przyspieszenie regeneracji komórek skóry oraz błon śluzowych, przeciwdziała tworzeniu się zmarszczek, siwieniu, poprawia pigmentację oraz stan włosów.
Witamina B6: Zbyt niska zawartość tej witaminy w organizmie objawia się pogorszeniem stanu skóry i włosów.
Witamina C: Odgrywa zasadniczą rolę w produkcji kolagenu – substancji warunkującej wzrost i procesy naprawcze tkanek organizmu. Jako antyoksydant chroni przed niekorzystnym wpływem środowiska – ochronę tę zwiększa jednoczesne przyjmowanie witaminy E.
Witamina E: Znana jako silny antyoksydant, nazywana witaminą młodości. Chroni inne witaminy rozpuszczalne w tłuszczach przed rozpadem. Zwiększa aktywność witaminy A.
Biotyna: Działa synergicznie z witaminami B2, B6, niacyną i witaminą A przy utrzymaniu zdrowej skóry. Zbyt niska jej zawartość w organizmie objawia się wypryskami na twarzy i ciele, a także łysieniem plackowatym i zaburzeniami metabolizmu tłuszczów.
Selen: Jest silnym antyoksydantem, który współdziałając z witaminą E, przeciwdziała przedwczesnemu starzeniu się komórek.
Cynk: Jest niezbędny do syntezy keratyny. Spośród soli cynku wybrano glukonian ze względu na jego dobrą przyswajalność przez skórę przy przyjmowaniu doustnym.
PABA Kwas paraaminobenzoesowy: Bierze udział w przyswajaniu kwasu pantotenowego, pomaga zachować na dłużej naturalny pigment włosów.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »