Długa zima zostawia swój ślad na naszej skórze pozbawiając ją blasku, wysuszając i odejmując kolorytu. Na dodatek musimy radzić sobie z dodatkowymi kilogramami. Zanim jednak odłożymy na półkę grube, wełniane swetry i zimowe buty i przygotowując walizkę na wiosenny weekend włożymy do niej ukochane zwiewne sukienki i pastelowe bluzeczki, pierwszym krokiem na powitanie wiosny jest obowiązkowa wizyta w gabinecie kosmetycznym lub spa.
Przygotowując skórę na powitanie wiosny zastanówmy się nad mikrodermabrazją. Jest to podstawowy zabieg kosmetyczny polegający na złuszczeniu martwego naskórka, odżywieniu skóry twarzy i dodania jej blasku. Jest to prosta i bezbolesna procedura, której efekty są porównywalne z zabiegami takimi jak laserowe złuszczanie czy peeling chemiczny. Urządzenia do mikrodermabrazji to kompresor i pompa, które delikatnie przy pomocy mikronizowanych kryształów tlenku glinku wypychanych pod dużym ciśnieniem z dermabrazora tworzą efekt "burzy piaskowej" i złuszczają zewnętrzną warstwę skóry (10- 15 mikronów) i sprawiają, że już po jednym zabiegu w warstwie podskórnej intensywnie tworzą się nowe, pełnowartościowe komórki. Cały zabieg trwa około 30- 60 minut i może być stosowany na twarz, klatkę piersiową, plecy, dłonie i stopy.
Główne zalety to bezpieczna, kontrolowana głębokość ścierania, brak ograniczeń wiekowych, możliwość aplikacji u osób nietolerujących peelingi chemiczne, eliminacja rogowacenia i suchości skóry oraz przyspieszenie krążenia krwi i limfy. Jednak wszystkie panie z pewnością docenią natychmiastowy efekt w postaci zwiękosznej elastyczności skóry, likwidacji drobnych zmarszczek i uszkodzeń oraz zwiększenie absorpcji używanych kosmetyków . Dla uzyskania najlepszego efektu zabieg można połączyć z odżywczą maską kojąco - gojącą lub witaminizującą.
Babà jest pochodną ciasta rosnącego na naturalnych drożdżach, typowego dla polskiej tradycji ludowej. Uważa się że odmiana ta została wprowadzona na życzenie Gerolamo Baby, osiemnastowiecznego króla Neapolu, który był wielkim wielbicielem słodkości. »