kobiety.net.pl

Nazwa: Hasło:
 
Jeśli nie masz jeszcze konta zarejestruj się
» Polityka cookie Kobiety.net.pl

Strona główna   Dom   Kariera   Rodzina   Styl   Zdrowie   Związki   Życie   Klub  

 
Szukaj

   





 
Ankieta
Czy kobiety w Polsce są dyskryminowane w pracy?





 
 

Kolagen - w trosce o zdrową i młodą skórę
2006/11/26 22:00:00

Kolagen, jedno z białek wchodzących w skład ludzkiego organizmu jest coraz częściej wykorzystany jako składnik kosmetyków. Funkcja kolagenu zgodna jest z etymologicznym znaczeniem słowa: spajanie - tak można określić rolę, jaką pełni on w ludzkim organizmie. To właśnie za sprawą kolagenu możliwe jest powstawanie tkanek i narządów na bazie pojedynczych komórek.


To niezwykle cenne białko zbudowane jest ze spiralnych, peptydowych łańcuchów złożonych głownie z gliceryny, proliny oraz hydroksyproliny i hydroksylizyny.

Naukowcy rozróżnili kilka rodzajów kolagenu, w organizmie ludzkim występuje głownie kolagen pierwszego typu, odpowiedzialny min. za tworzenie się blizn. Duże ilości kolagenu występują w przewodzie pokarmowym, układzie kostnym, w formie krystalicznej znajduje się on w rogówce oka. Kolagen produkowany jest w fibroblastach ( komórkach tkanki łącznej) oraz w chondrocytach (komórkach tkanki kostnej), jest niezwykle waży dla prawidłowego funkcjonowania organizmu, zużyty ulega degradacji, a jago ubytki są uzupełniane.

To, iż kolagen posiada bardzo dużą odporność na rozciągnie czyni go odpowiedzialnym za elastyczność skóry.

Właśnie ta cecha kolagenu powoduje, iż jest on tak chętnie wykorzystywany przez przemysł kosmetyczny, na naszym rynku dostępne są setki preparatów mających zapobiegać powstawaniu zmarszczek, lub wypełniać te, które już się pojawiły.

Strony: [1] [2] następna »

()
Oprac: Marta Wasiak

 
 

WyslijPowiadom znajomego DrukujWersja do druku LinkDodaj link Kanal RSSKanal RSS

Zainteresował Cię ten artykuł? Przeczytaj podobne. Kliknij i wybierz temat: kolagen, paznokcie, pielęgnacja skóry, skóra, włosy, zmarszczki


 


 


 

Ta pizza jest jedną z najłatwiejszych, a jednocześnie najsmaczniejszych. Jedyna trudność to "lepienie pieroga", ale nawet niekształtna smakuje znakomicie.»